Depression og dødsangst plagede Helenius i Villa

Foto: Getty

- Tanker om døden var der hele tiden, og jeg råbte om hjælp. Jeg skulle bare igennem det her på en eller anden måde. Det kom jeg heldigvis ved at finde tryghed igen. Nicklas Helenius om et sort kapitel i sit fodboldliv.

Han er stemplet som et af de danske talenter, der efter at have braget igennem i Superligaen, alligevel ikke besad de fodboldmæssige kvaliteter og den nødvendige kynisme til at klare sig i en af Europas topligaer.

En sådan simplificering af Nicklas Helenius’ mislykkede ophold i Aston Villa yder imidlertid ikke nogen retfærdighed.

Hvorfor, angriberen efter blot et år i Birmingham, West Midlands, nu er tilbage i AaB og Superligaen, kræver fyldigere svar, hvis man vil forstå nogle af de skyggesider, topfodbolden også kan byde på. Det er svar, 23-årige Helenius giver i et interview med tv3sport.dk, hvor han taler om tiden i den traditionsrige Premier League-klub.

- Følelsen af, at jeg vil kunne klare at stå på egne ben, har jeg altid haft, men det var sgu en hård tid, som jeg lærte meget af, siger Helenius indledningsvist om sit ophold i Aston Villa.

Fodboldmæssigt kom angriberen ellers fint fra land. På Aston Villas træningslejr i Tyskland i juli 2013 scorede han i 1-1-kampene mod Rodinhausen og Bochum, og de første diskussioner om et muligt Villa-scoop blev ført rundt omkring i fodbold-Danmark og fodbold-England.

Helenius var da også tæt på startopstillingen i de første Premier League-runder. Han fik indhop i tre af de første ni kampe, men efter sjetterunde-opgøret mod Manchester City den 28. september, som Helenius så fra bænken, fandt en cambylobactor-lignende bakterie vej til spillerens krop.

- Der fulgte fire-fem dage, hvor jeg næsten ikke kunne bevæge mig på grund af smerter. Jeg havde simpelthen så ondt, og så lavede jeg ikke andet end at være på tønden hele dagen. Jeg tabte mig lynhurtigt otte kilo. Den bakterieinfektion satte mig tilbage, og der fulgte en meget svær tid derefter.

At der var tale om en infektion, som ikke krævede en kompliceret behandling, skulle der gå lang tid, før Helenius fandt ud af.

- Jeg fik det lidt bedre de følgende dage og kom med på landsholdet (til kampene mod Malta og Italien i oktober 2013, red.), men min mave var stadig ikke i orden. Uden at gå i detaljer så det ikke normalt ud, når jeg gik på toilettet, og sådan fortsatte det i rigtig lang tid.

- Det ødelagde mig fysisk, at den bakterie ikke blev renset ordentligt ud med det samme, for de vitaminer, jeg har brug for, kunne kroppen ikke indtage.

Troede det var kræft eller en alvorlig nervesygdom

Uvisheden om, hvad der var galt, gik Helenius på. Ikke bare som irritation, men som noget langt alvorligere.

- Jeg kendte ikke min krop så godt, og jeg vidste ikke, hvilke efterveer sådan en bakterie kan føre med sig. Jeg anede ikke, hvad det var. Jeg troede, jeg var ramt af en frygtelig nervesygdom eller en alvorlig kræftsygdom. Det var pissehårdt, og det slog mig bagover.

At levere varen på en træningsbane i en tid, hvor man frygter at være ramt af en livstruende sygdom, lider fysisk og mentalt, og hvor man tilmed savner sit netværk fra Danmark, mens man har svært ved at finde sig til rette i et nyt land og en ny kultur, synes naturstridigt. Det var det også i Helenius’ tilfælde.

- Det hele blev kun værre. I januar måned var jeg stresset, og depressionen ramte mig. Jeg kunne slet ikke få ro på nerverne, og fysisk gjorde det simpelthen så ondt, når jeg bevægede mig på en fodboldbane. Det føltes som om, jeg havde revet en masse ledbånd over.

Jeg var fuldstændig som en narkoman

Angst for at dø, og søvnmangel var nogle af de problemer, Helenius kæmpede med i sin Aston Villa-tid. Søvnproblemerne ramte ham første gang i november, hvor det cirka var en nat om ugen, han ikke fik lukket et øje. Siden blev søvnproblemerne mere markante. Tilværelsen blev som følge heraf ikke lettere for nordjyden.

- Jeg begyndte at tage sovepiller, og dem blev jeg afhængig af. Jeg var fuldstændig som en narkoman, og i en periode tog jeg dem hver nat i halvanden måned. Det var noget værre lort, for sådanne piller er fyldt med skidt og møg, og de gjorde kun mine fysiske smerter værre.

Frygten for at være ramt af en livstruende sygdom slap Helenius af med, cirka fem måneder efter han havde gjort sig de første tanker om, hvad han fejlede. Herfra begyndte fremskridtene stille og roligt at komme.

- I februar blev jeg scannet i hjernen, og det var her, jeg fandt ud af, jeg ikke fejlede noget alvorligt.

Beskeden var naturligvis en lettelse for Helenius, men han havde stadig fysiske smerter i kølvandet på infektionen. At han den 11. februar for niende gang i de seneste 10 liga-kampe var fundet værdig til en plads på Villa-bænken og ikke vraget til kamptruppen synes at fortælle historien om en ung mand, der har satset benhårdt på at imponere sin arbejdsgiver trods vanvittigt svære forudsætninger.

- I marts kunne jeg ikke mere. Jeg måtte jeg sige fra, for følgevirkningerne fra infektionen gav mig for store smerter. Jeg var simpelthen ikke i stand til at træne med længere. Så jeg fik 10 dages pause, hvor jeg tog til Danmark. Jeg blev ramt af en lille forstrækning, da jeg vendte tilbage til Villa, men ellers blev det bedre. Det var dog først i de sidste par uger af min tid i England, jeg virkelig sagde til mig selv, at ’nu går det den rette vej med smerterne’.

Lars Christiansen en stor inspiration

Pillemisbruget kom der også styr på i England. Det var ellers blevet så markant, at pillerne ikke længere virkede optimalt på Helenius. Han fik blot fire-fem timers søvn, når han tog dem. De første skridt væk fra pillerne blev taget, da den hårdtprøvede angriber i starten af februar – inden hjernescanningen – læste en selvbiografi fra en dansk håndboldlegende.

- Jeg læste Lars Christiansens bog (Når sandheden skal frem, red.). Det Lars fortæller i sin bog, minder på mange måder om det, jeg oplevede. Så jeg tog straks kontakt til Bjarne Lellek, den psykolog Lars benyttede.

Som det første gav Lellek Helenius besked på omgående at droppe pillerne. Spilleren parerede ordre og tog en kold tyrker.

- Nætterne de to første uger var skrækkelige, men det havde jeg fået at vide, de ville være. Jeg havde virkelig abstinenser og rystede ekstremt meget. Men i tvivl er jeg ikke. Det var det rigtige at gøre.

Helenius beskriver Lellek som en stor hjælp i kampen for at droppe pillerne og rejse sig mentalt. Roser uddeler han også til sin agent, Mads Bach Lund, men den største lovprisning modtager kæresten Line.

- Hun var med mig i en mareridt-periode. Jeg har hele tiden haft følelsen af, at hun var der for mig, og havde jeg ikke haft den, havde jeg ikke klaret den. Det havde jeg simpelthen ikke, fortæller Helenius og tilføjer:

- Ved en depression får man dårlige tanker om sig selv. Jeg blev bange for at dø, og tankerne om døden var der hele tiden, og jeg råbte om hjælp. Jeg skulle bare igennem det her på en eller anden måde, og det kom jeg heldigvis ved at finde tryghed igen.

Trives i trygheden

Tryg er Helenius i Aalborg og AaB, der skrev en etårig lejeaftale med ham inden sæsonen. Han ved, der er forventninger til ham i det nordjyske, men i mental bedring og i fin fysisk forfatning glæder manden med den herlige sparketeknik sig til at indfri dem.

- Jeg håber, jeg snart kan leve op til det niveau, jeg viste sidst, jeg var i AaB. Jeg ved, at staben omkring mig også tror på det, og det er en tryghed, jeg har glæde af. Tingene nok skal lykkes, for jeg arbejder stenhårdt. Talentet har jeg stadig, så jeg skal nok ramme topformen igen, forsikrer Helenius.

Han accepterer, det ikke er sket fra dag ét siden hjemkomsten til Nordjyske Arena.

- Jeg skal finde mig selv, og det har taget længere tid at komme helt på højkant efter den lange sygdomsperiode, end jeg regnede med. Men det går den rette vej, og jeg føler mig stærkere end længe. Jeg har fået mere energi, min vægt er tæt på det ideelle, og jeg er helt og aldeles smertefri.

At mange har stemplet knap to meter høje Helenius som et flop, der ikke kunne klare sig i udlandet, fokuserer han ikke på.

-Jeg kan ikke tænke på, at der er mennesker, som siger nogle grimme ting. Sådan er det i denne verden. Jeg ved bare, jeg er på rette vej, og jeg er det sted, jeg gerne vil være i min karriere på nuværende tidspunkt.

Søvnløse nætter skræmmer ikke længere – Det gør udlandet heller ikke

Helenius blev så sent som i august måned far til et sæt tvillinger. Han virker som en ung mand, der bliver svær at slå ud af kurs.

- Der kan stadig være en nat, hvor jeg ikke får sovet så meget, men når en søvnløs nat rammer, er jeg meget mere rolig omkring det nu. Der kan gå op til en måned mellem de søvnløse nætter.

- Så ja; livet er blevet lettere. Jeg har det godt i dag. Jeg er blevet far til to børn, og jeg kan se på min kæreste, hun også er blevet gladere, for det påvirkede også hende, da jeg havde det skidt.

I jagten på det gode liv har Helenius fire konkrete målsætninger, han vill leve op til.

- For det første skal jeg være en god far for mine børn, og for det andet skal jeg være den Nicklas, folk kendte, inden jeg tog til England og blev ramt af sygdom, angst og depression.

- Mit tredje mål er, at jeg skal bruge alt det, jeg har været igennem til at blive en bedre fodboldspiller rent mentalt, og mit fjerde og sidste mål er, at jeg bare vil nyde livet. Hver eneste morgen vil jeg sige til mig selv: ’det er en god dag, der venter forude.

Et afsluttende spørgsmål til manden med de foreløbigt tre sæsontræffere i Superligaen bliver, om han med opholdet i Aston Villa friskt i erindringen vil søge udenlands igen.

- Man skal ikke tage fejl. Jeg har lært af det, jeg har været igennem, og kommer muligheden, vil jeg have mod på at tage af sted igen. Lad mig dog understrege, at den eneste plan lige nu er, at jeg skal tilbage i topform. Hvad der sker sidenhen, må vi vente og se, slutter Helenius.

Når lejeaftalen med AaB udløber, har Helenius som udgangspunkt et år tilbage af kontrakten med Aston Villa.

Kommentarer

Tidligere tysk landsholdsspiller indstiller karrieren

Trods sin unge alder har Stefan Reinartz valgt at indstille karrieren grundet for mange skader.

United-komet sætter rekord med debutscoring

Marcus Rashford blev med sit mål mod Australien den yngste spiller, der har scoret i sin debut for England.

Hazard: Næsten 100%, at jeg bliver i Chelsea

Eden Hazard har ikke lyst til at slutte skidt af i Chelsea, og derfor er belgieren klar på en sæson mere i London-klubben.

Zidane melder Ronaldo klar til CL-finale

Cristiano Ronaldo måtte tidligere på ugen udgå fra træningen, men han fejler intet, forsikrer Zinedine Zidane.

Genrejst storklub jagter milliarder i oprykningsfinale

Efter 16 års fravær kan den gamle storklub Sheffield Wednesday lørdag vende tilbage til Premier League.

Play Add to playlist

Husker du: Da Kluivert sænkede Milan i CL-finalen

Vi varmer op til lørdagens Champions League-finale ved at se tilbage på nogle af de fedeste finaler gennem tiden.

Bild: Atlético jagter defensiv Dortmund-stjerne

Atlético Madrids træner Diego Simeone er stor beundrer af græsk forsvarer fra Borussia Dortmund, rapporterer tyske Bild.

Eriksen forhandler fortsat med Tottenhan

Den danske landsholdsspiller Christian Eriksen er stadigvæk i gang med at forhandle en ny kontrakt på plads med Tottenham.

Play Add to playlist

Top 10: Her er de bedste redninger i Serie A

Det er nogle rigtige sprællemænd, der render rundt i den italienske Serie A. Her kan du se en top 10 over de allerflotteste målmandsredninger i sæsonen....

Favorit smider førertrøjen på dramatisk Giro-etape

Steven Kruijswijk satte sit komfortable forspring over styr efter et voldsomt styrt på tredjesidste etape.

Schöne fylder 30: Se fødselsdagshilsnerne

Den danske landsholdsspiller Lasse Schöne fylder i dag 30 år, og der var masser af hilsner fra medspillerne på landsholdet. Se dem i videoen herover.

Play Add to playlist

Schöne fylder 30: Se fødselsdagshilsnerne

Den danske landsholdsspiller Lasse Schöne fylder i dag 30 år, og der var masser af hilsner fra medspillerne på landsholdet.

Vestergaard: Jeg drømmer om at spille i en topklub

Et skifte fra Werder Bremen til Mönchengladbach vil indfri Jannik Vestergaards drøm om at kæmpe med i toppen.

Play Add to playlist

TV: Irriteret Alonso sætter journalist på plads

Fernando Alonso gider ikke snakke om fodbold. Det får en journalist at vide i utvetydige vendinger i mixed zone i forbindelse med træningen til weekendens ...

Flere Superliga-klubber straffes for fan-opførsel

Både AGF og Brøndby risikerer at skulle spille en hjemmekamp uden tilskuere i næste sæson, mens også AaB og FC København straffes..

Fischer vil tage OL-snak med Middlesbrough

Viktor Fischer spiller gerne OL, men hans mulige deltagelse var ikke på forhandlingsbordet med Middlesbrough.

Barcelona mødtes med Villarreal-stjernens agent

Barcelona har tænkt sig at hente Denis Suarez tilbage fra Villarreal og holdt i denne uge møde med midtbanespillerens agent.

Vestergaard tæt på skifte til tysk traditionsklub

Borussia Mönchengladbach skulle være blevet enig med Jannik Vestergaard, men endnu ikke med Werder Bremen.

Play Add to playlist

Hammeren falder: AGF får kæmpebøde for baneløb

Det koster AGF 100.000 kroner, at hundredevis af fans løb på banen for at fejre kvalifikation til årets finale i DBU Pokalen.

Ny kontrakt: Nu koster Barca-stjerne €200m

Barcelona har forlænget kontrakten med Sergio Busquets frem til sommeren 2021.

Play Add to playlist

TOP 10: Sæsonens flotteste mål i Serie A

Serie A-sæsonen bød på masser af spænding og fantastiske mål. Her får du de 10 bedste - og de er rigtig gode - samlet i ét klip.

Play Add to playlist

Vind unik Real-bold med CR7- og Zidane-autograf

Du har nu muligheden for at sikre dig en fuldstændig unik præmie.